úterý 9. ledna 2018

Recenze: Přísně tajná


Název: Přísně tajná (série Stephanie Plumová #21)
Originální název: TOP SECRET TWENTY-ONE
Autor: Janet Evanovich
Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 309
Anotace: Oblíbeného prodejce ojetých automobilů z Trentonu v New Jersey Jimmy Poletti přistihli, jak ve svém autobazaru prodává mnohem víc než jen auta z druhé ruky. Byl však propuštěn na kauci a v den, kdy se měl dostavit k slyšení, se neobjevil. A právě proto nastupuje na scénu lovkyně odměn Stephanie Plum, aby ho vypátrala a přivedla zpět. Ukáže se, že prakticky všechny stopy vedou do slepé uličky, která je vydlážděná mrtvými těly obětí. Dokonce ani Joe Morelli, nejlepší polda ve městě, není schopen přijít na kloub tomu, kde se podezřelý vrah skrývá. Zoufalá doba si žádá zoufalé činy. Stephanie tedy musí udělat něco, do čeho se jí ale vůbec nechce: ochránit bývalého člena nemocniční ochranky Randyho Briggse. Ten si totiž namastil kapsu coby Polettiho účetní a zná tak všechna špinavá tajemství svého bývalého šéfa. Nyní se však Briggs ocitá na Polettiho seznamu lidí, kterých je třeba se zbavit.


Fanouškům svérázné Stephanie není třeba Přísně tajnou dvakrát představovat. Vydání dalšího dílu je téměř něco neuvěřitelného. Dlouhých 17 let uplynulo od vydání posledního dílu v České republice. A o to absurdnější je fakt, že Přísně tajná je dvacátý první díl, ale poslední kniha o Stephanii, vydaná v ČR, byl díl šestý. Patnáct knih prostě nebylo přeloženo. Fanoušci se mohou tetelit blahem, ale co ostatní čtenáři, kteří se Stephanií zatím neměli tu čest?

Nakladatelství Knihy Omega na to šlo chytře. Zaprvé - původní knihy o Stephanii byly sice dobře hodnocené, ale co se týče vizuální stránky věci, byly na tom dost bídně. Pro příklad ukázka obálek vyšlých dílů zde:

       

Přísně tajná dostala obálku, co má moderní šmrnc, příjemné barvy a v knihkupectví zaujme. Další chyták nových fanoušků je ten fakt, že kniha má sice uvedeno série Stephanie Plumová, není však nikde na obálce viditelně uvedeno, že se jedná již o dvacátý první díl. Přeci jen - proč by čtenář bral do ruky knihu, která má před sebou dvacet dílů? Stejně tak ani anotace tento fakt neuvádí. Pravděpodobnost, že si cestu k Přísně tajné najde čtenář, který nečetl žádný z předchozích dílů, je tedy vcelku vysoká. Tomu říkám dobrý tah! :)  Nabízí se poslední otázka - jak se bude číst člověku kniha, která už jede v zajetých kolech příběhu?

Tuto recenzi bych tedy ráda věnovala všem, kteří se teprve hodlají se Stephanií seznámit a jako první začnou s Přísně tajnou.

Stephanie Plum je lovkyně odměn. Pokud se někdo zaplete se zákonem a rozhodne si svobodu, zaplacenou na kauci, kapku prodloužit a nenastoupit k soudnímu slyšení, bude mít na krku Stephanii. Společně se svou kolegyní Lulu se starají o to, aby výtržníci byli navráceni zpět do rukou spravedlnosti. 

Jimmy Polleti je jedním z nedobrovolných klientů, je na něj vypsána tučná odměna a Steph s Lulu se pouští do honby za obchodníkem, který se spustil na scestí. Ne vždy však lov probíhá klidně, ochotu navrátit se k soudu, či do vězení, projeví málokdo. Příklad Polleti je však komplikovanější, než by si kdy Stephanie mohla pomyslet. Ve chvíli, kdy začne jít i o život, však už není cesty zpět.....


            

Mnohokrát děkuji, že se překladatelé rozhodli nepočeštit jméno hlavní hrdinky (klasické -ová v příjmení je už téměř zvyklostí, kterou se mnoho čtenářů naučilo tolerovat). Ona totiž ta Stephanie Plum by z fleku mohla být Štěpánka Švestková. Což už nezní zdaleka tak dobře.

Hned na začátku příběhu se hlavní hrdinka představí, není se tedy třeba bát, že se nebudete chytat už od začátku. Noví čtenáři velmi rychle pochopí, že hlavním aspektem knihy je humor a čtivost, celkově zápletka, logika a prostor pro technické otázky je až na druhé koleji. Díky tomu vzniká spoustu absurdních situací a mnohdy ještě absurdnějších dialogů. 

Pokud se ke knize, na základě zařazení do detektivek, dostanete jako náruživý milovník detektivních příběhů, oceňující vybroušenou zápletku s nepředvídatelným odhalením viníka, nezpochybnitelné logické souvislosti a důvěryhodné prostředí - zpozorněte....A zároveň zvolněte a uberte trochu ze svých nároků, chcete-li si přečíst Přísně tajnou kvůli zápletce.

Jak jsem již naznačila, větší prostor je věnován hlavně lehké čtivosti a humoru. Přísně tajná je oddechovka pro pobavení, nelze brát příliš vážně. Spousta prvků je tak přitažená za vlasy, že nebudete vědět, jestli si z vás autorka střílí, nebo to naopak myslí vážně. Příběh je psán stylem komediálního televizního seriálu a je dobré k němu tak přistupovat a nedivit se, co autorka všechno hlavní hrdince přichystá.

Ve chvíli, kdy se čtenář oprostí od očekávání logiky a rozhodne se uvolnit a užít si bláznivost a lehkost Přísně tajné, zjistí, že ono to i celkem funguje a kolikrát se budete při čtení nevědomky usmívat. Hlavní hrdinka je sympatická holka, kolegyně Lulu je jednou z vtipných postaviček a za zmínku stojí i potrhlá babička. Nechybí ani dva fešáci, kteří se pohybují v zorném poli hrdinky, stačí si jen vybrat svého oblíbence.

Na závěr dvě dobré zprávy - nakladatelství Omega má v přípravě další dva díly této série :)

Mnohokrát děkuji knihkupectví Dobrovský (a zároveň tedy i nakladatelství Omega) za poskytnutí výtisku k recenzi. Knihu můžete koupit ZDE :)





Žádné komentáře:

Okomentovat